A testmozgás segíthet az alvásban

2013 október 15, kedd

Az alvás jobban befolyásolhatja a testmozgást, mint a testmozgás az alvást, legalábbis rövidtávon - állapították meg kutatók az amerikai Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Tanszékén. A napi testmozgás befolyása az alvási szokásokra bonyolultabb, mint eddig gondoltuk.

Kutatók gyakran szembesültek azzal a panasszal, hogy rendszeres, kimerítő edzések után a páciensek semmivel sem aludtak jobban, mint azelőtt.  Ennek következtében újra elővették a korábbi kutatások eredményeit.   Akkor 60-as éveikben járó, mozgásszegény életet élő álmatlanságban szenvedő emberekkel végeztek kutatást, melynek során két részre osztották a csoportot.  A csoport egyik fele folytatta az addigi életmódját, a másik pedig heti 3-4-szer 30 perc testmozgást végzett 16 héten keresztül.  Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a testmozgás segített az álmatlanság leküzdésében. Azonban ez az eredmény egyértelműen csak a kísérlet végén jelentkezett.  A 16 hét első 2 hónapjában a rendszeres, szobabicikliken és taposógépeken végzett testmozgás nem javította az alvás minőségét és hosszát. Más szavakkal: a rossz alvás kevésbé intenzív testgyakorlást eredményezett, míg a teljes intenzitással végzett sportolás nem járt együtt a jobb alvással.

Tehát az alvásproblémákkal küzdők csak hosszabb távon, legalább 3-4 hónapot követően számíthatnak a javulásra, amennyiben rendszeres testgyakorlást végeznek. Ekkor azonban legalább 45 perccel hosszabb alvási időre és kevesebb éjszakai felébredésre számíthatnak, mely az altatók biztos és egészségesebb alternatívája.